Víza Írán

Víza do Íránu

Jak na vízum do Íránu

Rádi vám poradíme, které dokumenty budete potřebovat. Ale o vízum do Íránu budete muset žádat osobně na ambasádě. Doporučujeme se předem objednat.

  • Velvyslanectví Íránu je v Praze na adrese: Na Hřebenkách 70, 150 00 Praha 5, telefon 257 090 233 nebo 257 090 252, fax 257 090 257, e-mail iranemb_sec@volny.cz, webová stránka www.iranemb.cz
  • Úřad funguje od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin, konzulární oddělení každý pracovní den od 10 do 13 hodin.
  • Musíte prokázat, že v České republice pobýváte minimálně 6 měsíců.
  • Cizinci, kteří chtějí pouze vstoupit do zón volného obchodu v Íránské islámské republice (Kish, Gheshm, Chabahar...) mohou vízum získat po příletu na území Íránu na dobu 14 dnů, pokud budou chtít cestovat do jiných oblastí v zemi, mohou o vízum požádat  přímo na místě Ministerstvo zahraničí.
  • Íránci, kteří se vzdali občanství podle íránského práva, ale vlastní český pas, nemohou cestovat do Íránu s českým pasem, ale musí zažádat o vystavení platného íránského cestovního pasu.
  • Čeští cestovatelé zaplatí za turistické vízum 50 € (expres vyřízení 75 €) za pracovní vízum: 60 €, (expres vyřízení 90 €).
  • Cizinci získají informace o cenách telefonicky.
  • Pokud žádáte o opakovaný vstup nebo více vstupů, kontaktujte předem vízové oddělení.
  • Až přijedete do Íránu, musíte se přihlásit k pobytu u příslušného oddělení cizinecké policie, pokud zde zůstáváte 7 dní a déle.
  • Pokud jste ubytováni v hotelu, má přihlašovací povinnost na starost hotel.

Co budete potřebovat k vyřízení víza do Íránu:

  • Před návštěvou ambasády je nutné se objednat přes rezervační formulář, 
  • cestovní pas, který platí minimálně 6 měsíců,
  • písemné nebo elektronické potvrzení o nemocenském a úrazovém pojištění z íránské nebo zahraniční pojišťovny, platné na celou dobu pobytu v Íránu,
  • žádost o vízum,
  • barevnou fotografii,
  • kopii pasu (barevně),
  • cestovní pojištění,
  • výpisy z bankovního účtu za poslední 3 měsíce, potvrzené bankou,
  • letenku nebo potvrzení o rezervaci (zpáteční),
  • cizinci, kteří mají manželky íránské národnosti a chtějí cestovat spolu se svou manželkou po Íránu, musí kromě žádosti o víza doložit i písemnou žádost ženy, kopii oddacího listu (nebo potvrzení o sňatku),
  • cizinci, jejichž matkou je íránská žena a otec je cizinec, mohou vstoupit do Íránu pouze s vízem a musí doložit kopii rodného listu, písemnou žádost matky, kopii oddacího listu (doklad o manželství).

Nejžádanější víza

Dříve území Persie, dnes je to Írán. Letíte do Teheránu? Chystáte se procestovat oblast Íránu? Potřebujete vízum, o které je třeba na íránské ambasádě požádat osobně. Pokud potřebujete poradit, obraťte se na naše vízové specialisty na adrese info@viza.cz.